Cara Goreng Ikan Pekasam : Cara Goreng Ikan Pekasam Yang Betul Youtube : Oleh kerana dah bercakap pasal ikan pekasam, saya hari ini ingin berkongsikan resepi nasi goreng ikan masin.. Tulang ikan pekasam diasingkan tulang kasar dan keras. Kalau nak goreng sekali pun boleh tapi make sure ikan korang dah garing la sebelum letak bawang tu. Seterusnya, kisar beras yang kita sangai tadi sehingga sedikit hancur (jangan terlalu hancur sangat) Tak perlu lagi anda beli ikan pekasam diluar sana sebab anda sendiri boleh buat ikan pekasam dengan mudah. Cari bekas yang bertutup sangat rapat.
5) hidangkan bersama ikan pekasam tadi bersama nasi panas2. Ada 2 cara nak goreng. Resepi cikgu ani ikan pekasam goreng. Seterusnya, kisar beras yang kita sangai tadi sehingga sedikit hancur (jangan terlalu hancur sangat) Korang boleh goreng ikan pekasam dulu hingga garing then baru gorengkan bawang dan cili api.
1 biji limau kasturi (ambil airnya) cara membuatnya: 5) hidangkan bersama ikan pekasam tadi bersama nasi panas2. Cara membuat resepi ikan pekasam: Pecahkan sebiji telur dan kacau sampai hancur. Bila ikan pekasam sudah garing, masukkan bawang besar dan cili padi yang telah dipotong tadi. Minyak utk menggoreng (sedikit sahaja) 3. Proses pengawetan ikan pekasam menggunakan bahan seperti garam, asam keping atau asam jawa, gula merah dan bertih goreng serta air. Ini antara penyedap dan menambah aromanya apabila digoreng nanti.
Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah dan bawang besar.
(biasa org guna ikan air tawar) 2. Ikan pekasam (beberapa ekor ikan tiada masalah) beras (secukupnya bergantung kepada bilangan ikan) Biar sampai garing baru terbalikkan ( jangan kerap terbalikkan nanti hancur, 2 kali cukup) iklan 4. 4) angkat ikan tadi dan masukkan bawang dan cili padi dan goreng sehingga layu sedikit sahaja dan angkat. Kalau nak goreng sekali pun boleh tapi make sure ikan korang dah garing la sebelum letak bawang tu. Guru berusia 56 tahun itu tidak lokek berkongsi tip dan cara membuat pekasam. Kak bell goreng ikan dulu, baru goreng bahan lain. Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu. For more information and source, see on this link : Kemudian, alihkan ikan pekasam ke dalam pinggan. Akhir sekali masukkan ikan pekasam yang telah digoreng sebentar tadi dan perah asam limau nipis ke atasnya. Bila ikan pekasam sudah garing, masukkan bawang besar dan cili padi yang telah dipotong tadi. 1 biji limau kasturi (ambil airnya) cara membuatnya:
Pecahkan sebiji telur dan kacau sampai hancur. Ikan pekasam adalah ikan yang diawetkan agar ia boleh disimpan lama dengan menggunakan teknologi pengawetan. Setelah ikan siap dibersihkan, masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam. Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga naik bau. Oleh kerana dah bercakap pasal ikan pekasam, saya hari ini ingin berkongsikan resepi nasi goreng ikan masin.
Angkat dan letakkan ke dalam pinggan hidang. Ikan pekasam adalah ikan yang diawetkan agar ia boleh disimpan lama dengan menggunakan teknologi pengawetan. Korang boleh goreng ikan pekasam dulu hingga garing then baru gorengkan bawang dan cili api. Dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan bawang. Beras yang digunakan untuk salut ikan pekasam ini jangan dibuang atau basuh, ya. Cari bekas yang bertutup sangat rapat. Api perlu besar supaya nasi akan goreng dan tiada bau hanyir jika kita menggunakan telur. For more information and source, see on this link :
For more information and source, see on this link :
Hmmm sedap betul makan ikan pekasam ni dengan nasi je. Beras yang digunakan untuk salut ikan pekasam ini jangan dibuang atau basuh, ya. Ikan merupakan hasil perikanan yang mudah rosak selepas beberapa jam tanpa disimpan dalam peti sejuk. Cara buat ikan pekasam goreng telur pecah : Goreng dulu ikan pekasam (separuh atau seekor). Peralatan yang sedia ada dirumah boleh digunakan cuma hanya eli ikan, graa, beras hancur dan asam keping. Ikan pekasam medina (tak perlu dibasuh) 2. 4) angkat ikan tadi dan masukkan bawang dan cili padi dan goreng sehingga layu sedikit sahaja dan angkat. Cari bekas yang bertutup sangat rapat. Bila ikan pekasam sudah garing, masukkan bawang besar dan cili padi yang telah dipotong tadi. Pecahkan sebiji telur dan kacau sampai hancur. 3) goreng dengan api perlahan sahaja sehingga wangi dan warna keperangan sahaja jangan sampai hitam nanti pahit sebab dah hangit. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah dan bawang besar.
(biasa org guna ikan air tawar) 2. 3,4biji cili merah or hijau (potong) 4. Kemudian tumis bawang bawang merah dan cili api. Goreng ikan pekasam hingga masak/garing ikan pekasam dan angkat. 2) panaskan minyak dan terus goreng ikan pekasam tadi.
For more information and source, see on this link : Pecahkan sebiji telur dan kacau sampai hancur. Caranya, goreng ikan berkenaan bersama beras yang menyelaputi ikan tersebut, angkat bila sudah separuh masak. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah dan bawang besar. Pekasam disediakan melalui proses pemeraman ikan yang digaul bersama garam, asam keping atau asam jawa, gula merah dan beras goreng. Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu. Kemudian, alihkan ikan pekasam ke dalam pinggan. Menu istimewa di malaysia ️lebihan ikan yang ditangkap semasa menjala @ memancing (biasanya ikan darat) akan diperam menjadi pekasam, mengikut resepi dan ola.
Ikan pekasam medina (tak perlu dibasuh) 2.
Korang boleh goreng ikan pekasam dulu hingga garing then baru gorengkan bawang dan cili api. Kemudian ambil beras yang sudah disanga dan ditumbuk itu lalu gaulkan dengan ikan yang sudah disimpan tadi. Proses pengawetan ikan pekasam menggunakan bahan seperti garam, asam keping atau asam jawa, gula merah dan bertih goreng serta air. Tuangkan tumisan ke atas ikan dan sedia dihidangkan dengan nasi putih. Resepi cikgu ani ikan pekasam goreng. Pecahkan sebiji telur dan kacau sampai hancur. Tulang ikan pekasam diasingkan tulang kasar dan keras. Bila bawang sudah masak/garing, angkat dan siapkan dihidang dengan nasi panas. Minyak utk menggoreng (sedikit sahaja) 3. Goreng ikan pekasam hingga masak/garing ikan pekasam dan angkat. Next batch, nak guna cili kering pula. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan 5. Jadi untuk itu jom ketahui tip menggoreng ikan pekasam agar elok sempurna dan tidak hancur sepertimana yang dikongsikan oleh raja rohaizan raja muhaiddin.